Η Φροϋδική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με στόχο την ανάπτυξη και διάδοση της ψυχαναλυτικής θεωρίας και πράξης στο χώρο της Θεσσαλονίκης και στον ευρύτερο βορειοελλαδικό χώρο.

Ξεκίνησε το 1992, με τη μορφή μιας μικρής ομάδας, στα πλαίσια εξάπλωσης της Ευρωπαϊκής Σχολής Ψυχανάλυσης στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Φροϋδικού Πεδίου, με την επίσημη θεσμοθέτηση της από τον επικεφαλής της Σχολής Ζακ Αλαίν Μιλλέρ, επίσημο θεματοφύλακα της διδασκαλίας και συνεχιστή του έργου του Ζακ Λακάν, κατά γενική παραδοχή και αναγνώριση, ακόμα και από τους αντιπάλους του. Στην ανάπτυξη της ομάδας συνέβαλε τα μέγιστα και ποικιλοτρόπως η αείμνηστη Eugenie Lemoine-Luccioni, διεθνώς γνωστή ψυχαναλύτρια, πολυγραφότατη και εξέχον στέλεχος της Φροϋδικής Σχολής των Παρισίων, του Λακάν και της μετέπειτα Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου.

Εμμένοντας σταθερά στην ίδια πάντοτε κατεύθυνση της Σχολής, και του Φροϋδικού Πεδίου, η ομάδα αναπτύχθηκε σταδιακά μέχρι το 2002, οπότε και συγκροτήθηκε ως Φροϋδική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, με προσήλωση στους στόχους της Σχολής, παρά το διχασμό και τις εν γένει αντιξοότητες.

Η ΦΕΒΕ σύμφωνα πάντα και με τις θέσεις και τη διδασκαλία του Λακάν, για την υλοποίηση των στόχων της διοργανώνει:

1) Διαλέξεις, ημερίδες, συνέδρια, που απευθύνονται σε ειδικούς αλλά και στο ευρύ κοινό και με προσκεκλημένους : – διακεκριμένους ψυχαναλυτές, μέλη της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου και στο πλαίσιο συνεργασίας με την G.R.A.P.P.A.F (Ομάδα Έρευνας και Εφαρμογής των Ψυχαναλυτικών Εννοιών στην Ψυχιατρική της Γαλλόφωνης Αφρικής, Παρίσι), – Καθηγητές Φιλοσοφίας σε συνεργασία με το «Εργαστήρι Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό», της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. – καθηγητές και ειδικούς στον τομέα υγείας και των ανθρωπιστικών επιστημών.

2) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα τετραετούς φοίτησης, που απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες του χώρου της ψυχικής υγείας, ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, θεραπευτές, και φοιτητές αλλά και γενικότερα σε ενδιαφερομένους για εκπαίδευση κι εμβάθυνση στην ψυχαναλυτική θεωρία και πράξη,

3) Παρουσιάσεις ασθενών, που απευθύνονται στους φοιτητές του εκπαιδευτικού προγράμματος και στους ειδικούς του τομέα της ψυχικής υγείας, στην Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, υπό τη διεύθυνση του Κ. Φωκά ( όπως μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010 στην Γ ‘ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του ΑΧΕΠΑ).

4) Ερευνητικές ομάδες σύμφωνα με το σκεπτικό που ανέπτυξε ο Λακάν το 1964 σε σχετική πρότασή του για το σχήμα που πρέπει να έχει μια μικρή ομάδα εμβάθυνσης και ανάπτυξης του ψυχαναλυτικού λόγου : σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων («καρτέλ»), με κάποιον ως «συν ένα» που θα παρεμβαίνει για να βοηθά, να εποπτεύει, να ενημερώνει και να συνθέτει το όλο έργο των μελών της ομάδας.

Το Μάιο του 2010 η ΦΕΒΕ επανασυστάθηκε με νέο καταστατικό, όπου συμμετέχουν περισσότερα επίλεκτα ιδρυτικά μέλη, μεταξύ των οποίων και οι εξής διακεκριμένοι ψυχαναλυτές, μέλη της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου από το Παρίσι:

Yves Kaufmant,
Ψυχαναλυτής, Ψυχίατρος Νοσοκ., Εμπειρογνώμονας, Ιατροδικαστής, Πανεπιστημιακός, μέλος της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου, της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Σχολής Ψυχανάλυσης, Ιδρυτής και πρόεδρος της GRAPPAF.

Anne-Marie Collard-Kaufmant,
Ψυχαναλύτρια, ψυχίατρος, μέλος της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου, της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Σχολής Ψυχανάλυσης, μέλος της GRAPPAF

Claude Duprat,
Ψυχαναλυτής, Ψυχολόγος, μέλος και «ψυχαναλυτής της Σχολής» (ΑΕ) του Φροϋδικού Αιτίου, της Ευρωπαϊκής, και της Παγκόσμιας Σχολής Ψυχανάλυσης, μέλος της GRAPPAF.

Roland Broca,
Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Νοσοκομειακός, Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Παρίσι VIII, Ψυχαναλυτής μέλος της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου (Α.Μ.Ε) και της Παγκόσμιας Σχολής Ψυχανάλυσης.

Ως πρόεδρο έχει τον
Χρήστο Σιδηρόπουλο,
Ψυχαναλυτή, Διπλωματούχο Κλινικό Ψυχολόγο (DESS) της Σορβόννης, τιτλούχο της EPHE των Παρισίων, Δρ. Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Επιστημών του Στρασβούργου ΙΙ, και τέως Γεν./Επιστ. Δ/ντή του Ψυχολογικού Κέντρου Βορείου Ελλάδος.