Όπως είναι γνωστό η ψυχανάλυση ουσιαστικά δεν διδάσκεται, καθώς συνιστά την εμπειρία μιας προσωπικής ψυχαναλυτικής διαδικασίας, κυρίως μέσα από τις ανακαλύψεις που αυτή επιφυλάσσει, και λειτουργεί μόνο ως συνέπεια της σχέσης με τον αναλυτή, μέσω του μηχανισμού «μεταβίβασης».

Παρ’ όλα αυτά αποτελεί πλέον θεσμό όχι μόνο η διδασκαλία της ψυχανάλυσης στα Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, αλλά και η περαιτέρω έρευνα και εμβάθυνσή της σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στην Γαλλία, στην Αγγλία και αλλού, θεωρητικά, και πάντα με αναφορά στην ψυχαναλυτική κλινική πράξη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΦΕΒΕ απευθύνεται σε όσους έχουν κάποιο πτυχίο σχετικό με τον τομέα της ψυχικής υγείας ή ενδιαφέρονται κινούμενοι με βάση την εμπειρία την οποία ήδη έχουν ή επιθυμούν να αποκτήσουν σε σχέση με την ψυχανάλυση. Για το επάγγελμα του ψυχαναλυτή, απαιτείται εκπαίδευση, προσωπική ανάλυση και εποπτεία στην κλινική πράξη. Η ΦΕΒΕ παρέχει το πλαίσιο ολοκληρωμένης κατάρτησης στην ψυχανάλυση. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 • Αρχικά ένα χρόνο μεθοδικής εκπαίδευσης στη φροϋδική θεωρία και πράξη, μέσα από τα περιστατικά και την ανάλυση που άφησε ο ίδιος ο Φρόυντ ως παρακαταθήκη, αλλά και με αναφορά στη σχετική λακανική οπτική που τα εμπλούτισε.
 • Στη συνέχεια τρία χρόνια εμβάθυνσης και εκπαίδευσης στην φροϋδική θεωρία και πράξη μέσα από την διδασκαλία του Λακάν, όπως διατυπώνεται στα Σεμινάρια, στα Γραπτά και σε άλλα δημοσιεύματα του.
 • Παρουσιάσεις ασθενών:

  Η παρουσίαση ασθενούς, είναι μία πρακτική καθιερωμένη και στο χώρο της ψυχανάλυσης από τον ίδιο τον Λακάν, επειδή αφορά την κλινική πρακτική, με σκοπό κατ’ αρχήν, την υποβοήθηση του ασθενούς, που θα έχει μία μοναδική ευκαιρία να εκθέσει το πρόβλημά του με τις αυτονόητες ευεργετικές επιπτώσεις σε κάθε ξεχωριστό περιστατικό.

  Αποτελεί έναν ιδιαίτερο χώρο ανταλλαγής απόψεων, αλληλοσυμπλήρωσης και αντιστοίχησης των θέσεων των ειδικών, και βέβαια μοναδική ευκαιρία εκπαίδευσης και άσκησης, υποχρεωτική για όσους ακολουθούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αλλά διαθέσιμη και για ψυχιάτρους ή ειδικευομένους στην ψυχιατρική, ψυχολόγους, νοσηλευτές, καθώς και φοιτητές εκπαιδευόμενους στους τομείς ψυχικής υγείας.

  Κάθε χρόνο, πραγματοποιούνται τουλάχιστον τρεις (3) καθιερωμένες παρουσιάσεις ασθενών, στην Α΄ Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, σε κλειστό κύκλο για την τήρηση του ιατρικού απορρήτου.

 • Καρτέλ  μελέτης της ψυχαναλυτικής θεωρίας και πράξης:

  Όπως είναι γνωστό ο Λακάν από το 1964 εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί να επανεξετασθεί, να προωθηθεί ο ψυχαναλυτικός λόγος, ή ακόμη και να διδαχθεί παρά μόνο σε κλειστά πλαίσια ομάδας των τεσσάρων ατόμων, που συνδυάζουν τις ερευνητικές τους προσπάθειες αναλαμβάνοντας να διαπραγματευθούν ένα θέμα στα πλαίσια ενός γενικότερου κοινού θέματος του καρτέλ, με την συνεχή παρέμβαση του συν ενός (plus un) που μετέχει σε όλη αυτή τη διαδικασία συμπληρωματικά, ο οποίος δίνει ερεθίσματα και λειτουργεί ως επικεφαλής στην ομάδα. Τα καρτέλ μπορούν να σχηματισθούν ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια κάθε έτους και συνήθως διαρκούν για έναν περίπου χρόνο. Οι ομάδες αυτές είναι ανοιχτές σε όλους και μπορεί να συμμετέχει κανείς δίχως να είναι απαραίτητα επαγγελματίας της ψυχικής υγείας.

 • Ομάδα συζήτησης:

Πέρα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η ΦΕΒΕ οργανώνει συναντήσεις ειδικών, αλλά και γενικά ενδιαφερομένων για θέματα ψυχικής υγείας, έχοντας ως σημείο αναφοράς την ψυχαναλυτική θεωρία του Φρόυντ μέσα από τα σεμινάρια του Λακάν, με στόχο :

 • τη μελέτη και τις δυνατές ερμηνευτικές προσεγγίσεις τους, 

 • την ανάπτυξη ελεύθερου διαλόγου ( forum ) της ψυχαναλυτικής θεωρίας με άλλες απόψεις και προσεγγίσεις επιστημών, συναφών και μη ( ψυχολογίας, ψυχιατρικής, φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας αλλά και φυσικής, μαθηματικών, όπως επίσης και με διάφορες μεθόδους ψυχοθεραπείας, χαλάρωσης κ.λ.π. )

 • την εφαρμογή τους στην ψυχοπαθολογία της καθημερινής ζωής και των σχέσεων ( "του κοινωνικού δεσμού" ), διαπροσωπικών, ενδοοικογενειακών, εργασιακών κλπ, για την καλύτερη δυνατή κατανόηση των συμπτωμάτων και των πηγών τους.

 • τη καλύτερη δυνατή αντίληψη για τις φερόμενες ως "διαταραχές" παιδιών και ενηλίκων κατά το DSM, 

 • και τέλος, την εφαρμογή τους ως εργαλείων σκέψης για ερμηνευτική εμβάθυνση στις τέχνες ( ποίηση, ζωγραφική, εικαστικές τέχνες, μουσική, θέατρο κλπ )  

 • Δραστηριότητες με διεπιστημονικούς συνεργάτες: 

  Μεταξύ των μόνιμων συνεργατών της ΦΕΒΕ συγκαταλέγονται:

  1) H G.R.A.P.P.A.F (Ομάδα έρευνας και εφαρμογής των ψυχαναλυτικών εννοιών στην ψυχιατρική της γαλλόφωνης Αφρικής), από το Παρίσι. Τα ιδρυτικά μέλη της εν λόγω ομάδας, είναι ψυχίατροι και ψυχαναλυτές, μέλη και «ψυχαναλυτές της Σχολής» (ΑΕ) του Φροϋδικού Αιτίου, της Ευρωπαϊκής, και της Παγκόσμιας Σχολής Ψυχανάλυσης, ενώ συμμετέχουν ενεργά και στο νέο σχήμα της ΦΕΒΕ, υπογράφοντας και το σχετικό καταστατικό ίδρυσης.

  2) Το Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του κ. Σωκράτη Δεληβογιατζή, καθηγητή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

  3) Η Α` ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή ψυχιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, κύριου Κωνσταντίνου Φωκά.

 • Συνέδρια, Ημερίδες, Διημερίδες, Σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΣ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι εγγραφές στα τμήματα της Φροϋδικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, γίνονται κάθε Σεπτέμβρη και μέχρι τα τέλη του μήνα.

Η διαδικασία εγγραφής περιλαμβάνει την κατάθεση μιας αίτησης είτε ηλεκτρονικά είτε αυτοπροσώπως στα γραφεία της ΦΕΒΕ και σχετική συνέντευξη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλ 2310 231004 ή και απευθείας στα γραφεία της ΦΕΒΕ.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

2310 231 004

Κεραμοπούλου 11, Θεσσαλονίκη

TK.546 22

© 2008 - 2018, Φ.Ε.Β.Ε. (Φροϋδική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος) - Παρακαλούμε μη δημοσιεύετε περιεχόμενα της σελίδας χωρίς άδεια - Login