Όπως είναι γνωστό η ψυχανάλυση ουσιαστικά δεν διδάσκεται, καθώς συνιστά την εμπειρία μιας προσωπικής ψυχαναλυτικής διαδικασίας, κυρίως μέσα από τις ανακαλύψεις που αυτή επιφυλάσσει, και λειτουργεί μόνο ως συνέπεια της σχέσης με τον αναλυτή, μέσω του μηχανισμού «μεταβίβασης».

Παρ’ όλα αυτά αποτελεί πλέον θεσμό όχι μόνο η διδασκαλία της ψυχανάλυσης στα Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, αλλά και η περαιτέρω έρευνα και εμβάθυνσή της σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στην Γαλλία, στην Αγγλία και αλλού, θεωρητικά, και πάντα με αναφορά στην ψυχαναλυτική κλινική πράξη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΦΕΒΕ απευθύνεται σε Ψυχιάτρους, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Νοσηλευτές, Ειδικούς Παιδαγωγούς και φοιτητές ή τελοιόφοιτους στο τομέα των επιστημών ψυχικής υγείας, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται για μια θεωρητική πλαισίωση κάποιας προσωπικής ψυχαναλυτικής διαδικασίας ή απλά για μια εισαγωγή και κατάρτιση στο χώρο της ψυχανάλυσης, καθώς επίσης και σε ψυχαναλυτές και άλλους που ενδιαφέρονται για την ιδιαιτερότητα της λακανικής διδασκαλίας. Για το επάγγελμα του ψυχαναλυτή, απαιτείται εκπαίδευση, προσωπική ανάλυση και εποπτεία στην κλινική πράξη. Η ΦΕΒΕ παρέχει το πλαίσιο ολοκληρωμένης κατάρτησης και εκπαίδευσης στη ψυχαναλυτική θεωρία και στη κλινική πράξη. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναφέρεται κατά κύριο λόγο στο Φρόυντ και στο Λακάν και περιλαμβάνει:

  • Αρχικά ένα χρόνο μεθοδικής μελέτης της φροϋδικής θεωρίας και πράξης, αλλά και της γενικότερης κλινικής ψυχολογίας και ψυχοπαθολογίας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, υπό το ψυχαναλυτικό πρίσμα, με αναφορά σε όλες τις ψυχαναλυτικές σχολές και μη, αλλά κυρίως στα κείμενα και στα περιστατικά που ανέλυσε ο ίδιος ο Φρόυντ και μας άφησε ως παρακαταθήκη και πάντοτε, με αναφορά στη σχετική λακανική οπτική.
  • Στη συνέχεια τρία χρόνια μελέτης και εμβάθυνσης στη ψυχαναλυτική θεωρία και πράξη με σημείο αναφοράς τη διδασκαλία του Λακάν που αφετηριακά είναι "επιστροφή στο Φρόυντ" με περαιτέρω επέκταση όπως αυτή διατυπώνεται στα "Γραπτά" του, στο Σεμινάριο που εκφώνησε σε μάκρος χρόνου 26 ετών, σε Βιβλία, ένα κάθε χρόνο από το Ι ως το ΧΧVI, εκδοθέντα και μη, καθώς και σε άλλα δημοσιεύματα και ομιλίες του, μέρος των οποίων υπάρχει στα λεγόμενα "Άλλα γραπτά" του, και αλλού. 
  • Παρουσιάσεις ασθενών:

    Η παρουσίαση ασθενούς, είναι μία πρακτική καθιερωμένη και στο χώρο της ψυχανάλυσης από τον ίδιο τον Λακάν, επειδή αφορά την κλινική πρακτική, με σκοπό κατ’ αρχήν, την υποβοήθηση του ασθενούς, που θα έχει μία μοναδική ευκαιρία να εκθέσει το πρόβλημά του με τις αυτονόητες ευεργετικές επιπτώσεις σε κάθε ξεχωριστό περιστατικό.

    Αποτελεί έναν ιδιαίτερο χώρο ανταλλαγής απόψεων, αλληλοσυμπλήρωσης και αντιστοίχησης των θέσεων των ειδικών, και βέβαια μοναδική ευκαιρία εκπαίδευσης και άσκησης, υποχρεωτική για όσους ακολουθούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αλλά διαθέσιμη και για ψυχιάτρους ή ειδικευομένους στην ψυχιατρική, ψυχολόγους, νοσηλευτές, καθώς και φοιτητές εκπαιδευόμενους στους τομείς ψυχικής υγείας.

    Κάθε χρόνο, πραγματοποιούνται τουλάχιστον τρεις (3) καθιερωμένες παρουσιάσεις ασθενών, λακανικού προσανατολισμού, κατά προτίμηση σε κάποιο Νοσοκομείο ή παρουσιάσεις περιστατικών στο χώρο της ΦΕΒΕ, από εκλεκτούς και έγκριτους προσκεκλημένους ψυχαναλυτές από το Παρίσι.

  • Συμμετοχή στις ψυχαναλυτικές διημερίδες που διοργανώνει η ΦΕΒΕ.

  • Τέλος για την απόκτηση του πιστοποιητικού ολοκλήρωσης σπουδών, μια προσωπική μελέτη, επιλογής του φοιτούντος.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΣ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι εγγραφές στα τμήματα της Φροϋδικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, γίνονται κάθε Σεπτέμβρη και μέχρι τα τέλη του μήνα.

Η διαδικασία εγγραφής περιλαμβάνει την κατάθεση μιας αίτησης είτε ηλεκτρονικά είτε αυτοπροσώπως στα γραφεία της ΦΕΒΕ και σχετική συνέντευξη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλ 2310 231004 ή και απευθείας στα γραφεία της ΦΕΒΕ.