Η Φροϋδική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με στόχο την ανάπτυξη και διάδοση της ψυχαναλυτικής θεωρίας και πράξης στο χώρο της Θεσσαλονίκης και στον ευρύτερο βορειοελλαδικό χώρο.

Ξεκίνησε το 1992, ως «Ομάδα Θεσσαλονίκης», στα πλαίσια εξάπλωσης της Ευρωπαϊκής Σχολής Ψυχανάλυσης στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Champ Freudien (Φροϋδικού Πεδίου, πλαίσιο ένταξης ψυχαναλυτικών σχολών λακανικού προσανατολισμού), με την επίσημη θεσμοθέτησή της από τον επικεφαλής της Σχολής Jacques Alain Miller, επίσημο θεματοφύλακα της διδασκαλίας και συνεχιστή του έργου του Jacques Lacan, κατά γενική παραδοχή και αναγνώριση, ακόμα και από τους αντιπάλους του. Στην ανάπτυξη της ομάδας συνέβαλε τα μέγιστα και ποικιλοτρόπως η αείμνηστη Eugenie Lemoine-Luccioni, διεθνώς γνωστή ψυχαναλύτρια, πολυγραφότατη και εξέχον στέλεχος της École Freudienne de Paris (Φροϋδικής Σχολής των Παρισίων) του Lacan και της μετέπειτα École de la Cause Freudienne (Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου).

Εμμένοντας σταθερά στην ίδια πάντοτε κατεύθυνση της Σχολής, και του Φροϋδικού Πεδίου, η «Ομάδα Θεσσαλονίκης» αναπτύχθηκε σταδιακά μέχρι το 2002, οπότε και συγκροτήθηκε ως Φροϋδική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, η οποία, σύμφωνα πάντα με τις θέσεις και τη διδασκαλία του Lacan, για την υλοποίηση των στόχων της διοργανώνει :

1) Διαλέξεις, ημερίδες, συνέδρια, που απευθύνονται σε ειδικούς αλλά και στο ευρύ κοινό με προσκεκλημένους :

– διακεκριμένους ψυχαναλυτές, μέλη της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου και στο πλαίσιο συνεργασίας με την G.R.A.P.P.A.F (Ομάδα Έρευνας και Εφαρμογής των Ψυχαναλυτικών Εννοιών στην Ψυχιατρική της Γαλλόφωνης Αφρικής, Παρίσι),

– Καθηγητές και διδάσκοντες Πανεπιστημιακών Σχολών συναφών επιστημών (ψυχικής υγείας, των ανθρωπιστικών επιστημών κ.α.).

2) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα τετραετούς φοίτησης, που απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες του χώρου της ψυχικής υγείας, ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, θεραπευτές, και φοιτητές αλλά και γενικότερα σε ενδιαφερομένους για την εκπαίδευση και την εμβάθυνση στην ψυχαναλυτική θεωρία και πράξη.

3) Παρουσιάσεις ασθενών, που απευθύνονται στους φοιτητές του εκπαιδευτικού προγράμματος και στους ειδικούς του τομέα της ψυχικής υγείας, στην Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου", υπό τη διεύθυνση του καθηγητή ψυχιατρικής κ. Κωνσταντίνου Φωκά ( όπως μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010 στην Γ ‘ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του "ΑΧΕΠΑ", υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου καθηγητή ψυχιατρικής Γεωργίου Καπρίνη).

4) Ερευνητικές ομάδες σύμφωνα με το σκεπτικό που ανέπτυξε ο Lacan το 1964 σε σχετική πρότασή του για το σχήμα που πρέπει να έχει μια μικρή ομάδα εμβάθυνσης και ανάπτυξης του ψυχαναλυτικού λόγου σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων «καρτέλ» μελέτης κειμένων, Σεμιναρίων, θεμάτων κλινικής και πράξης, με έναν ως "συν ένα" που θα παρεμβαίνει για να βοηθά, να εποπτεύει, να ενημερώνει και να συνθέτει το όλο έργο των μελών της ομάδας.

Το Μάιο του 2010 η ΦΕΒΕ επανασυστάθηκε με νέο καταστατικό, με τη συμμετοχή περισσοτέρων επιλέκτων ιδρυτικών μελών, μεταξύ των οποίων και οι εξής διακεκριμένοι ψυχαναλυτές, μέλη της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου από το Παρίσι:

Yves Kaufmant,
Ψυχαναλυτής, Ψυχίατρος, Νοσοκ., Εμπειρογνώμονας, Ιατροδικαστής, Πανεπιστημιακός,μέλος της Ακαδημίας επιστημών της Νέας Υόρκης, μέλος της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου, της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Σχολής Ψυχανάλυσης, Ιδρυτής και πρόεδρος της GRAPPAF.

Anne-Marie Collard-Kaufmant,
Ψυχαναλύτρια, ψυχίατρος, μέλος της Ακαδημίας επιστημών της Νέας Υόρκης, μέλος της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου, της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Σχολής Ψυχανάλυσης, μέλος της GRAPPAF

Claude Duprat,
Ψυχαναλυτής, Ψυχολόγος, μέλος και «ψυχαναλυτής της Σχολής» (ΑΕ) του Φροϋδικού Αιτίου, της Ευρωπαϊκής, και της Παγκόσμιας Σχολής Ψυχανάλυσης, μέλος της GRAPPAF.

Roland Broca,
Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Νοσοκομειακός, Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Παρίσι VIII, Ψυχαναλυτής μέλος της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου (Α.Μ.Ε) και της Παγκόσμιας Σχολής Ψυχανάλυσης.

Η ΦΕΒΕ έχει ως πρόεδρο τον
Χρήστο Σιδηρόπουλο,
Ψυχαναλυτή, Διπλωματούχο Κλινικό Ψυχολόγο (DESS) της Σορβόννης, τιτλούχο της EPHE των Παρισίων, Δρ. Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Επιστημών του Στρασβούργου ΙΙ, και τέως Γεν./Επιστ. Δ/ντή του Ψυχολογικού Κέντρου Βορείου Ελλάδος.